Липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те

...
 Липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те
Коментари Харесай

Арх. Здравков: Нужни са механизми за създаване на правилен микс от офис сгради с жилища

 Липсват регламенти за огромните бизнес зони в София, а те съставляват сериозен капацитет за града. Необходимо е да се основат механизми за реализиране на верния микс сред офис здания, жилища и места за развлечение. Това стана ясно по време на годишната конференция „ Инвестиции и строителство на офис здания “ , проведена от Градът Медиа Груп.
Според основния проектант на София Здравко Здравков сега бизнесът е локализиран в пет точки от града и това води до ежедневни пътувания от по 15 км в едната и в другата посока, което задръства трафика. „ Предстои да създадем разбор и да намерим механизъм да подтикваме притежателите на бизнес здания да създадат верния микс в постройката “, сподели арх. Здравков.

Според него поради неправилния набор от функционалности, в който липсва обитаването и заниманието, териториите с висока централизация на офис площи действат от 7 до 19 часа. „ Създаването на градове-спални е умряла идея от предишните години. Необходимо е да създадем верния набор от функционалности в новите територии на града “, счита арх. Здравков.

Заместник-кметът по превоза Евгени Крусев също е склонен, че обособяването на обособени зони не е вярно решение, а е належащо да се откри точният микс в съответната територия. Според него това би облекчило и превоза в столицата.

 

„ Нашата политика е за поощряване на устойчивите способи за напредване – пешеходци, колела, градски превоз, споделени коли, които стават съвременни в последно време. Това би понижило потреблението на частния автомобил, който би трябвало да е последната опция на индивида, в случай че желае да се придвижи в границите на града “, означи Крусев.

Атанас Гаров, ръководещ сътрудник в Garitage Investment Management, посочи, че е належащо да бъдат основани правила за всички и бизнесът подкепя всяка сходна самодейност. Според него в съществуващото законодателство за устройство на територията обаче не е взета поради гледната точка на крайните ползватели на здания и на вложителите.

„ Големите вложения не са добре разбрани и познати, а се вършат законови наредби за единични здания “, счита Гаров.

Според арх. Здравков някогашните индустриални зони са с максимален капацитет за града, заради което се работи за основаването на вярната композиция от работа и развлечение. „ Срещам положително схващане от промишлеността и притежателите на тези терени. Когато една територия се възнамерява с по-далечен небосвод, би трябвало да се търси постоянното и стабилно развиване на парцелите “, счита Здравков.

Той е безапелационен, че би трябвало да бъдат открити верните места за разполагане на офисните здания като височина в града. „ Очаквам строителството да претърпи своето нормализиране и архитектите, строителите и вложителите да създадат по този начин, че строител да се трансформира в честна дума, вместо да влизаме в пояснителен режим след митингите, които всяка нова постройка провокира “, сподели Здравков.

Той уточни, че сега максимален инвеститорски интерес има в региона на „ Дружба “, територията сред Кауфланд и метростанция 20, където се развиват пет плана. „ Метростанциите стават огромен генератор на вложения в София, само че и тук отстоянията за височина би трябвало да бъдат непокътнати “, означи основният проектант.

Той заяви, че до шест месеца ще бъдат подготвени две наредби за София – за градската среда и за транспортните изследвания.
По публикацията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР